Nieuws

Praktijkvergelijking Garmin Zumo 660 en testversie MyRoute-app (MRA) Navigation

Bij de Kastelenrit van zondag 17-10-2017 heb ik de Zumo en de testversie MRA Navigation (v0.3) naast elkaar gebruikt. Hieronder staan mijn ervaringen met deze vergelijking en ook enkele wensen voor de definitieve MRA Navigation.

De Zumo heb ik geladen met de volledige route via Basecamp uit MRA als gpx 1.1 bestand nadat ik in Basecamp het routepunt bij de lunchlocatie had voorzien van het label ”waarschuwen bij aankomst”. Tussenliggende routepunten werden niet afgeroepen. MRA Navigation werd, uiteraard, rechtstreeks geladen (uit MRA). MRA Navigation heeft helaas niet de mogelijkheid aankomst bij tussenliggende routepunten te melden. MRA Navigation draaide op Samsung S3. Dat is een oud beestje met slechts 1GB RAM, dus onder het minimumvereiste voor MRA Navigation. Consequentie daarvan is dat beeldverversing (veel en veel te) traag verloopt. Echter, gesproken instructies komen wel op tijd.

Thuis beide apparaten gestart, waarbij beiden netjes de route naar het startpunt van de Kastelenroute berekenden. Geluk bij een ongeluk: als snel kwam ik een wegafsluiting tegen. De Zumo vraagt dan of de route herberekend moet worden (want automatische herberekening heb ik uit gezet). Herberekenen deed ik niet omdat de Zumo mij dan naar het eindpunt, in plaats van het startpunt, van de Kastelenroute zou sturen. Voor de Zumo is dan de enige oplossing de route afsluiten en opnieuw opstarten. Heb ik niet gedaan omdat de omleidingsroute erg lang was en ik dan naar verwachting meermalen de Zumo opnieuw zou moeten opstarten. MRA Navigation echter bleef gewoon netjes de route naar het startpunt Kastelenroute herberekenen. Dus, pluspunt voor MRA Navigation ten opzichte van de Zumo 660 voor het naar het startpunt navigeren.

Op het startpunt van de Kastelenroute heb ik de MRA Navigation afgesloten omdat het een ampère- vreter is: de Zumo werd gevoed via de sigarettenaanstekeraansluiting van mijn Spider en de Samsung S3 apart via een powerbankje (die niet sterk genoeg bleek) omdat ik geen splitter voor de sigarettenaanstekeraansluiting had. Na de lunch startte ik de route in MRA Navigation weer op. Dat kan alleen online. Offline zou wel aanbevelenswaard zijn voor plaatsen waar internettoegang niet of slecht mogelijk is. MRA Navigation stuurde me toen weer naar het startpunt van de Kastelenroute: de route vervolgen bleek niet mogelijk. Dat is niet bruikbaar. De Zumo doet het dan beter: die vraagt of je naar het begin van de route wil navigeren. Het antwoord is dan, uiteraard, “nee”, en de Zumo leidt je dan netjes door het vervolg van de route. Dit probleem van MRA Navigation is te ondervangen door de route van tevoren in tweeën te knippen: tot en na de lunch. Maar, is uiteraard geen oplossing voor een ongeplande tussenstop. Kortom, hier wint momenteel nog de Zumo van MRA Navigation.

Concluderend, de MRA Navigation is veel prettiger in het gebruik bij het navigeren naar het startpunt van de route maar, de Zumo 660 is  voorlopig handiger bij routeonderbrekingen totdat MRA Navigation ook offline op te starten is met route in het geheugen en wanneer MRA Navigation, net zoals de Zumo 660, de keuze biedt van wel of niet naar het startpunt van de route navigeren.

Tenslotte, ik heb niet getest hoe MRA Navigation zou reageren wanneer ik van de Kastelenroute was afgeweken. Toch lijkt MRA Navigation, mits enkele aanpassingen worden gedaan, een zeer bruikbaar, en financieel aantrekkelijk, hulpmiddel bij onze ritten.

Paul van Noort